Så blev storasyster blöjfri och pottränad på 4 dagar

Har du, liksom jag, fasat för att påbörja potträning med ditt barn? Då är det här blogginlägget för dig. Jag är absolut inte någon expert på området, men lyckades få storasyster (27 månader) blöjfri och pottränad på fyra dagar och vill dela med mig av hur det gick till. Jag vet nämligen att vi är många som kämpar med samma sak. Storasyster använde pottan första gången för ungefär ett år sedan, men det var uppenbart att varken hon eller vi var redo. Sedan dess har vi gjort några halvhjärtade försök att introducera den på nytt, men engagemanget har sviktat och projektet runnit ut i sanden.  

Men så återkom tanken om potträning för några veckor sedan. Vi noterade att storasyster sedan en månad tillbaka var helt torr om nätterna, för att sedan kissa i blöjan ungefär tio minuter efter att hon stigit upp. En morgon när hon precis stigit upp sa jag, mest i förbifarten: ”Du kanske vill kissa på pottan istället för i blöjan idag?”, varpå hon svarade: ”Okej!”. Eh… ”OKEJ!” Fram med pottan! Och så satte hon sig och kissade en liten skvätt, bara så där. Därefter bad hon om att få en blöja, och i den stunden tog jag ett snabbt beslut om att påbörja potträningen på allvar. Det var torsdag morgon och jag visste att vi inte hade något inplanerat under resten av veckan. Jag svarade alltså att vi idag skulle vara utan blöja och använda pottan istället. Beskedet togs emot med blandade känslor och sedan följde en intensiv dag. Dottern fick gå med bar underkropp hela dagen och jag var med henne varenda minut för att lära mig uppfatta hennes signaler.  

Så här gick det till:

Dag 1. 19 (!) olyckor på golvet. Hon glömde av sig, kissade en skvätt på golvet, höll igen, upprepade samma sak igen efter någon kvart. Den största utmaningen var att få henne att sitta kvar på pottan och bli klar. Jag mutade med obegränsad tillgång till barnprogram på tv:n, och – för att vara helt ärlig – med choklad (det började med dadelbollar, men sedan fick jag gå på tyngre grejer). Under dagen erbjöd jag pottan cirka två gånger i timmen.Vi höll oss inomhus hela dagen och jag gjorde allt som stod i min makt för att förklara vad pottan var till för och för att höja den till skyarna. Jag hittade inga bra pottrelaterade filmer på Youtube (någon annan kanske har tips?), men däremot googlade vi fram mängder av bilder på andra barn som satt på pottan och såg entusiastiska ut. Jag använde också pottan själv en gång för att avdramatisera det hela (som förälder får man vänja sig vid alla möjliga former av förnedring). 

Dag 2. Redan dag två reducerades olyckorna till en fjärdedel – vilket var en större minskning än jag vågat hoppas på. Pottan hade helt klart avmystifierats, och dottern satt längre stunder och fick mer gjort. Dock inte utan påminnelser från mig, fortfarande cirka två gånger i timmen. Även den här dagen höll vi oss inomhus. 

Dag 3. Samma procedur som de två föregående dagarna, men idag körde vi med byxor på. En liten olycka under dagen, annars hamnade allt där det skulle. Det positiva med olyckan var att det var efter den som storasyster började säga till när hon behöver använda pottan.Dag tre började vi också introducera lite fler moment; visa hur hon skulle torka sig (självklart med hjälp från någon av oss föräldrar), hur hon skulle slänga pappret i pottan, hur man spolar, att det är viktigt att tvätta händerna efteråt, att ha på sig trosor. 

Dag 4. Dag fyra hade pottan blivit ett helt naturligt inslag och hon sa till varje gång hon behövde gå. Det var julskyltningssöndag och vi gav oss ut för första gången sedan potträningen påbörjats. Vi var ute i cirka två timmar och hon höll sig under hela den tiden. Efteråt fikade vi hos barnens farmor och då fick dottern prova en ”ny” potta där. Det var lite läskigt för henne, men fungerade efter en stund. Och sedan dess har allt gått som en dans!

Jag är så imponerad och stolt över att det intensiva arbete jag lade ner gav effekt så snabbt. Och storasyster tycker det är toppen att vara blöjfri, det är tydligt att hennes självständighet och självförtroende fått en rejäl boost.

Framgångsfaktorer i vårat fall. Att storasyster sedan en tid tillbaka var torr om nätterna gjorde att jag vågade ta steget att börja potträna, eftersom det indikerade att hon hade förmåga att hålla sig.

Att hon är i en ålder där det faktiskt går att resonera om saker, om än på enkel nivå. Vi pratade mycket om att lillasyster har blöja och att det är för bebisar – medan stora barn går på pottan. 

Att hon kan vara delaktiga i många moment kring pottan (se under ”Dag 3”). Under de två första dagarna märkte jag att hon var ängslig över vart kisset tog vägen, så jag var noga med att låta henne se hur jag hällde ut det i toaletten, sedan vinkade vi hej då och spolade. 

Mina tips. För oss var potträningen ett resultat av ett plötsligt infall från min sida, vilket hade sina för- och nackdelar. Fördelen var att jag inte överanalyserade saken, utan gick på instinkt. Nackdelen var att jag var ensam med båda barnen de första två dagarna och fick ta hand om allt motivationsarbete och alla olyckor själv (med en bebis på höften). Hade vi planerat in potträningen på förhand hade vi givetvis gjort det när både jag och maken var hemma.  Här kommer mina bästa tips kring potträning:

  • Förbered hemmet. Rulla ihop och lägg undan mattor, filtar och kuddar. Bädda med frottélakan i sängarna och lägg handukar på stolar och i soffan. Se till att du har gott om toalettpapper hemma – för du kommer antagligen ägna mycket tid åt att städa upp olyckor. Plocka också undan leksaker som inte går att tvätta/diska på ett smidigt sätt. 
  • Stanna hemma. Att gå en promenad, åka och handla, ta emot besök eller ens laga mat är bara att glömma. Du måste vara beredd på att skjuta allt annat åt sidan under potträningen. 
  • Håll er inomhus om det inte är varmt väder och barnet kan gå byxlöst utomhus. När jag bad om tips kring potträning på Instagram (@mammaminimalist) var just bar underkropp något som många nämnde, för att barnet ska lära sig hur kisseriet fungerar.
  • Var inställd på att tillbringa exakt ALL vaken tid med barnet de första dagarna. Det är när du tittar bort i två minuter som olyckorna inträffar. Jag har tidigare haft svårt att avläsa när dottern kissat (nummer två är svårare att missa…), men lärde mig snabbt genom att aktivt iaktta henne.
  • Var inte rädd för att ta till mutor. Eftersom vår dotter normalt sett inte får se på tv om dagarna tyckte hon det var festligt, och gick med på att sitta på pottan så länge hon fick titta på barnprogram samtidigt. Choklad hör inte heller till vanligheterna, så det var ett bra sätt att belöna henne. Efter den fjärde dagen slutade jag ge henne dessa belöningar, och det var inga konstigheter alls. 
  • Ta med pottan överallt. Se till att pottan är i barnets direkta närhet hela tiden de första dagarna: I köket, i badrummet, i barnrummet, vid soffan. Då blir det en ständig påminnelse och olyckorna minskar. 
  • Lita på att både du och barnet kommer lära er. Jag är fortfarande fascinerad av hur snabbt vi gått från att använda blöja dygnet runt till att uteslutande använda pottan. För dottern kommer det helt naturligt och hon har inte ifrågasatt pottan en enda gång de senaste två veckorna. Behöver hon använda den säger hon till, och håller sig tills pottan är framplockad. Och vi föräldrar har fått in rutinen att erbjuda pottan ungefär varannan timme.  

Har du erfarenheter av potträning? Berätta gärna i kommentarerna nedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.