10 vanor som förenklar livet

Små förändringar i det dagliga livet kan ha stor effekt. Här listar jag 10 vanor som, utan någon större ansträngning, förenklar mitt liv. Nyckeln är att inte sträva efter att få mer gjort, utan att ha mindre att göra. 

1. Sluta jämföra dig. Oavsett om det handlar om utseende, arbetsprestationer, ditt hem, din bil, ditt umgänge eller barnens aktiviteter. Det kommer alltid att finnas personer som gör det du gör eller har det du har – fast i en bättre version. Att jämföra dig med dem gör bara ditt liv onödigt komplicerat.  

2. Digital utrensning. Öppna upp alla mejl du prenumererar på, scrolla ner och klicka på ”avregistrera”. Konsumera inte en massa skräp av gammal vana. Ta bort Facebook-vänner du inte har, eller önskar ha, regelbunden kontakt med. Gå ur grupper du inte längre är intresserad av. Gör samma sak med ditt Instagramkonto, avfölj de konton som inte längre inspirerar dig eller får dig att må bra, liksom de personer du inte har regelbunden kontakt med. Och framförallt: Stäng av push-notiserna. Personligen tycker jag det är superstressande – och samtidigt så oemotståndligt inbjudande, med en blinkande skärm som pockar på uppmärksamhet. Fri från dessa distraktioner använder jag sociala medier när jag känner för det, inte när mobilen påminner mig om att jag borde göra det.  

3. Gör en budget. Den behöver inte vara särskilt avancerad, men se över din ekonomi då och då för att få en bild av hur du ska prioritera. Är du stressad av att inte veta var dina pengar tar vägen? Kika igenom senaste månadernas kontoutdrag för att få koll på hur ditt spenderande ser ut och vilka förändringar som kan göras. 

4. Skapa en städrutin och håll dig till den. Hemma hos oss är det jag som sköter i stort sett all tvätt och städning, eftersom jag är hemma om dagarna. Jag tvättar och städar ordentligt en gång i veckan, oftast mitt i veckan för att kunna ägna tiden åt annat under helgen. Saker jag gör varje dag: Bäddar sängarna, torkar av köksbänkar och matbord, rengör diskhon, rengör barnstolen vid matbordet, tömmer soporna i badrummet. Extra tvätt och dammsugning vid behov. På kvällarna brukar vi hjälpas åt att plocka undan/lägga tillbaka sånt som dragits fram under dagen. För oss fungerar den här rutinen bra, och den gör att veckostädningen går snabbt eftersom det aldrig hinner bli riktigt stökigt eller smutsigt.  

5. Plocka bort alla saker som står framme på köksbänkarna. Damma av och rengör ordentligt, och ställ bara tillbaka sådant du använder dagligen och som är för krångligt att förvara i köksskåpen. Hitta en ny plats att förvara resten.  

6. Gör en matplanering. Gå igenom kyl, frys och skafferi. Gör dig av med allt som passerat bäst före-datum (i kryddhyllan brukar det finns utresningspotential). Tänkt igenom vilka maträtter du kan laga av det du har innan du fyller på med nytt. Bestäm dig sedan för någon typ av system för att effektivisera matlagningen, om du tycker att den är tidskrävande idag. Det kan t ex vara ett system i form av veckoplanering eller ett rullande matschema.

7. Förbered morgondagen. En morgontrött mamma och två morgonpigga barn är ingen superkombo, så för mig är den här punkten ett absolut måste. Men oavsett hur dina morgnar ser ut är det alltid skönare att stiga upp och veta att det mesta är förberett inför dagen. En snabbstädning/undanplockning och att lägga fram morgondagens kläder kvällen innan har stor effekt. Vet jag att vi ska iväg tidigt på förmiddagen passar jag gärna på att packa in t ex barnvagn och barnstol i bilen kvällen innan, för att slippa det på morgonen när barnen och jag ska göra oss i ordning och komma iväg – vilket ju kan vara lite av en cirkus. Jag gillar också att städa och ”stänga ner” köket ordentligt om kvällarna, liksom att förbereda frukost till storasyster och mig själv. Maken, som stiger upp och ger sig iväg allra tidigast, brukar preppa en termos kaffe till mig när han gör i ordning sin frukost. Det är äkta kärlek.   

8. Köp mindre, men bättre. Genom att fokusera på kvalitet istället för kvantitet har du mycket att vinna. Dyrare är  inte alltid bättre, men oftast. Produkten/plagget med det högre priset har nästan alltid lite vassare design, är mer välsittande och tillverkad i ett bättre material. Det betyder förhoppningsvis att det du köpt kommer att hålla längre, både för användning och för ögats slitage. Genom att konsumera lite dyrare tvingas du också tänka igenom köpet noga, vilket minskar risken för felköp och onödig överkonsumtion.  

9. Sov på saken (åtminstone i en månad). Den här punkten knyter an till den föregående. Vi matas dagligen med otroligt mycket inspiration, som utan att vi reflekterar över det påverkar vårat köpbeteende. Mängder av företag uppmanar dig genom mängder av annonser att ”slå till IDAG! EXTRAPRIS! 3 FÖR 2!”. Och det är ju toppen om du ändå planerat att göra det specifika inköpet, men det har du ju oftast inte. Så fort jag kommer på något som jag behöver skriver jag därför upp det i en lista i mobilen, och låter sedan tanken marinera i någon månad innan jag bestämmer mig.  

10. Rensa ut. Den här punkten kan inledningsvis vara tidskrävande, men det blir faktiskt enklare och enklare. Utvärdera vad du har och vad du behöver, och gör dig av med resten. Mina tips för att komma igång hittar du här.   

Vilka vanor förenklar ditt liv?

8 reaktioner till “10 vanor som förenklar livet

 1. Angående mat som passerat bäst före. Smaka och lukta innan du kastar. Ofta går det att äta länge efter datumet (om det är skafferivaror) och väldigt slösigt då att kasta bort det. Däremot kan man ju se på datumen vilka varor man faktiskt inte gör av med särskilt mycket av (eftersom de blivit stående) och då antingen försöka börja använda den varan oftare eller se till att inte köpa mer.

  Gilla

 2. Hej! Läser då och då inne på minimalisternas blogg,
  där är det någon som kommenterat ungefär som att du skulle kopierat deras blogg… så tråkigt med såna kommentarer!

  Vill bara säga att jag älskar din blogg och instagram,
  blev lite ledsen när det försvann ett tag, då du hette minimalistmorsan eller nåt liknande?

  Jag tycker det är mkt stor skillnad på era bloggar,
  du har väldigt fint och mininaltiskt. Jag uppskattar din blogg!

  Gilla

  1. Hej Elin!

   Jag såg den tråkiga kommentaren och blev väldigt snopen – jag tycker precis som du att det är rätt stor skillnad mellan våra bloggar. Även om det huvudsakliga temat är detsamma. Tack för att du uppmärksammade det, och framförallt – tack för dina fina ord. Det betyder så mycket att få feedback på innehållet man skapar.
   Bytte namn för ett tag sedan och flyttade bloggen – men nu ska allt vara i sin ordning.
   Önskar dig en fin helg! /Amanda

   Gilla

 3. Hej!
  En sak som förenklat mitt liv avsevärt är vad jag kallar sexmånadersregeln, allt som legat i förrådet och garderoben i mer än sex månader utan att användas anser jag saker jag kan leva utan och dom gör jag mig av med. Här gör jag naturligtvis undantag för vissa saker som har stort personligt värde, foton och till exempel verktyg (som man inte nödvändigtvis använder var 6:e månad men ändå inte vill vara utan). Detta har hjälpt mig att krympa mina prylar och kläder med mer än 50% och jag lever nu mycket mer ”light”. För att sedan hålla detta i schack är en bra regel att köra ”en in – en ut”, köper man till exempel en ny t-shirt så får en gammal lämna samlingen.

  Mvh / K
  http://kollpakontot.blogspot.com/

  Gilla

  1. Hej!
   Det där med sexmånadersregel gillade jag… ofta föreslås ju en ”tremånadsregel”, men för de flesta verkar det behövas lite mer betänketid än så (undertecknad inkluderad). Det låter som att du hittat en perfekt balans mellan in- och utflöde, bra jobbat!

   Gilla

 4. ”Nyckeln är att inte sträva efter att få mer gjort, utan att ha mindre att göra.”

  Skrattade högt när jag läste detta, det är galet bra formulerat. Tänkte dock hur det skulle låta på en jobbintervju, därav mitt garv.

  Har just hittat din blogg och ska börja läsa lite mer. Ser fint ut! 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.