6 steg för att komma igång med en större utrensning i hemmet

(Inlägget publicerades på min tidigare blogg 2018-07-05)

Genomförandet av den där stora utrensningen kan kännas överväldigande. Att sätta igång är ofta enkelt, det är fullföljandet som är det knepiga. Min erfarenhet är att planlöst rensande och småplockande sällan är effektivt, mitt allra bästa tips när det kommer till rensning är därför att göra en ordentlig plan innan du sätter igång. Själv älskar jag listor, och jag hoppas att den jag sammanställt nedan kan vara till hjälp för dig. 

Börja med att fundera igenom varför du vill rensa. 

Är det för att få mer tid och utrymme, för att minska stress, för att du planerar att flytta, eller kanske för att du vill skapa ett mer harmoniskt hem? Sätt upp en målbild: Hur vill du att ditt hem ska upplevas när utrensningen är klar och vilka fördelar ser du med rensandet? Skriv ner dina tankar och var så konkret som möjligt. Tänk helhet och definiera din stil. Mycket av det du har hemma har du förhoppningsvis valt ut själv, men allt kommer inte att passa ihop. Satsa på att behålla det som är tidlöst, oavsett vilken inredningsstil du föredrar. 

Förbered dig
Inse att du behöver dedikera mycket tid åt rensningen för att lyckas. Börja med att avsätta ett par timmar för att ta redan på var det finns Second Hand-butiker att lämna in prylar till. Undersök när dessa butiker och närmsta återvinningscentral håller öppet. Köp också hem sopsäckar och flyttkartonger att packa ner dina utrensade förmål i. Fundera också på om du behöver ha tillgång till bil och/eller släp. Helt enkelt: Låt inte utrensningen stagnera i onödan på grund av att du inte har en plan för vart alla saker ska ta vägen. Planera sedan in när du ska ägna dig åt själva utrensningen. 

Sätt en tidsram
Hur mycket tid kan och behöver du avsätta för att rensa hela hemmet? Kan du avsätta mycket tid under en kort period, eller kommer du behöva fördela arbetet på några månader, ett år? Var realistisk. Inse också att din första större utrensning främst kommer utgöras av föremål med uppenbar utrensningspotential, och att du med stor sannolikhet kommer missa en hel del. Du kommer med tiden förvånas över alla blinda fläckar, men dessa kan du alltid återkomma till senare. För min del har rensandet tagit åtminstone två år, trots att jag flera gånger lutat mig tillbaka och tänkt att nu, den här gången, är jag klar.  

Rensa enligt kategori
Liknar du mig så är stora delar av överflödet i ditt hem inte synligt, utan gömmer sig i byråer, skåp, garderober, garage och förråd. Det är därför alltid enklare att rensa enligt kategori än att ta ett område/rum i taget, eftersom du då plockar fram alla föremål som hör till den bestämda kategorin – oavsett plats i hemmet. Kläder förvaras t ex sällan enbart i sovrumsgarderoben, utan också i byråer, förråd, hall och tvättstuga. 

Behåll, donera, kassera
Det är tyvärr troligt att du kommer drabbas av den mycket nedslående insikten att det du äger faktiskt inte har något vidare andrahandsvärde, trots att du förmodligen spenderat stora summer pengar på att förvärva det. Vissa saker kan du kanske sälja till ett okej pris, men fundera på om du är villig att lägga ner den tid som krävs för att administrera försäljning av mängder med saker för småsummor. Tänk på att din tid också är värdefull. Om möjligt rekommenderar jag istället att donera, för att göra processen så tidseffektiv som möjligt. Annars blir sakerna lätt liggande i hemmet i väntan på försäljning. Undantag är förstås om det du rensat ut faktiskt har ett högre värde, eller om du är i behov av extra pengar. Då kan Blocket, Tradera eller lokala köp- och säljgrupper på Facebook vara aktuellt.  

Skapa en permanent utrensningsstation i hemmet 
När du börjar känns dig klar med den stora utrensningen är det viktigt att skapa förutsättningar för fortsatt rensning, men i mindre skala. Att dedikera en liten plats av hemmet till en utrensningsstation gör det enklare att upprätthålla ordning. Platsen kan vara en hel garderob eller en pappkasse i förrådet, huvudsaken är att du avsätter ett utrymme för förvaring av sådant som är på väg ut ur hemmet, och som sedan töms kontinuerligt. Det kan också vara en god idé att ha en ”kanske-låda” på samma ställe. Du kommer nämligen stöta på saker som du just nu av olika skäl inte kan ta ställning till om du vill behålla. Lägg dessa i en låda och återkom till den inom en bestämd tid, t ex tre månader.    

Har du några kompletterande tips? Berätta i kommentarerna nedan!

4 reaktioner till “6 steg för att komma igång med en större utrensning i hemmet

  1. Pingback: Om att bara börja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.