En minimalistisk baby-checklista

(Inlägget publicerades på min tidigare blogg 2018-07-07)

Här hemma väntar vi tillökning inom de närmsta veckorna, vår dotter ska få ett syskon! Storasyster är drygt 22 månader och har inte direkt greppat att det är konkurrens och stora förändringar på gång… Föräldrarna är däremot väldigt spända och förväntansfulla inför vad som väntar. Och håller tummarna för att storasyster accepterar läget och kan glädjas åt syskonet hyfsat snabbt… Som minimalist och blivande förälder är det lätt att bli avskräckt när man tar del av blogginlägg och artiklar med listor över vad som behöver införskaffas till den nya lilla människan. Bebisar är helt klart en materialsport för många, med skräckblandad förtjusning fascineras jag av det enorma utbud som finns att tillgå för småbarnsföräldrar och deras bebisar. Väntar ni barn kan ni vara säkra på att utomstående ”experter” och välmenande personer i er omgivning kommer att berätta för er hur mycket ni behöver och vad ni absolut inte kan klara er utan.  

Som en motvikt till det har jag här sammanställt hur vi tänker kring kläder, saker och utrustning för andra barnet, det är precis den sortens guide jag själv hade velat läsa när jag var gravid första gången. Den kommer inte att passa alla familjer och alla bebisar, men det är vad som fungerat för oss. Inför andra barnet är det av naturliga skäl färre saker som behöver införskaffas. Våra barn kommer dessutom vara födda ungefär samma tid på året, så mycket i klädväg kommer kunna återanvändas.  Det finns massor att säga om barn och minimalism, se det här som en slags startguide till vad som behövs de första månaderna. Och kom ihåg att det enda din lilla bebis EGENTLIGEN behöver är din närhet och kärlek, och att vara torr, mätt och varm. Allt annat kan få komma efterhand.

Kläder

 • 4 bodys (2 i storlek 50 och 2 i storlek 56)
 • 2 overaller (storlek 56),
 • 3 par byxor (1 par i storlek 50, 2 par i storlek 56),
 • 2 par strumpor (i minsta storlek du hittar – Polarn och Pyret har de bästa)
 • 1 tunn mössa
 • 2 pyjamasar
 • Ytterplagg efter årstid

När första barnet var på väg hade vi förmånen att ärva mängder av kläder från släkt och vänner. En del av det skänkte jag vidare till välgörenhet redan innan dottern kom, eftersom vi själva hade införskaffat en del miniplagg (första barnet – hur kan man motstå?). Sedan dottern väl kommit dröjde det inte många veckor innan vi insåg att hennes garderob var alldeles för stor, så mycket har rensats ut inför andra barnet. Plaggen på bilden ovan är de som har varit favoriter och som kommer att användas till nästa barn under de första månaderna. Utöver det har vi ett par klänningar, en stickad kofta och en vindfleeceoverall, raggsockor och några tjockare mössor. Eftersom vi har egen tvättmaskin kommer den här uppsättningen räcka gott och väl under de första månaderna.  

Bad/skötsel

 • Skötbord + mobil
 • Blöjor
 • Våtservetter
 • Badbalja
 • Kokosolja
 • Nagelfil
 • Babyborste

Vi har sedan tidigare det här skötbordet och har varit supernöjda med det. Första månaderna blir det många blöjbyten  och det underlättar både för föräldrar och bebis om de kan utföras i vettig arbetshöjd. Dessutom är det mycket praktiskt med förvaring som gör att alla blöjor, våtservetter, kläder och andra tillbehör finns nära till hands. En spännande mobil uppskattas mycket av bebisen. Badbalja kan tyckas överflödigt när man som vi har ett badkar, men så länge bebisen är så där pytteliten och behöver hållas om under hela badet är det skönt att kunna ställa baljan t ex på en köksbänk. Återigen –  arbetshöjd är toppen. En lite större badbalja kan så småningom användas för bad i trädgården eller på balkongen under varma dagar. Vad gäller hygienartiklar behöver det lilla barnet inte särskilt mycket, med en ekologisk kokosolja kommer man långt. Fungerar utmärkt både som badolja och för insmörjning efteråt. Bästa botemedlet mot röda rumpor, eksem, skorv och täppta bebisnäsor är för övrigt bröstmjölk. Visst kan det vara bra att ha ett litet bebisapotek hemma, men vi har hitintills aldrig varit med om att det uppstått en så akut situation att vi inte kunnat ta oss till apoteket för att köpa det vi behöver då.   

Utrustning/övrigt

 • Barnvagn + bäddset till liggdelen
 • Babyskydd till bilen
 • Spjälsäng med tillbehör
 • Babynest
 • Babygym
 • Babysitter
 • Några filtar i olika tjocklek
 • Napp + napphållare

Barnvagnen är den absolut största – och bästa – investering vi gjort. Vi visste att vi om möjligt önskade två barn tätt, och valde därför att köpa en Bugaboo Donkey Duo redan från början. Den är fruktansvärt dyr, men räknat i Pris Per Användningstillfälle så har det definitivt varit värt det. Vad gäller vagn finns det mycket pengar att spara genom att scanna av andrahansmarknaden.Babyskydd till bilen, spjälsäng, babynest, babygym och babysitter har vi fått i present av släktingar. Allt detta har sparats inför andra barnet. Att ha några olika alternativ att ”sätta ifrån sig” bebisen på kan vara skönt om man behöver pyssla med annat en liten stund. Ett hett tips är att våga vara specifik om personer i din omgivning frågar om vad ni och bebisen behöver. Familj och närmsta släkten tycker oftast det är roligt att vara delaktiga och bidra med sådant som ni faktiskt kommer att använda.Därmed inte sagt att samma personer inte också kommer överösa bebisen med kläder, filtar, leksaker och gosedjur i mängder…   

Till mamma (amning)

 • Amningskudde
 • 2 amnings-bh:ar
 • 20 tvättbara amningsinlägg
 • Purelan (salva)
 • Bröstpump av enkel modell

Väljer du att amma barnet underlättar det enormt att ha en amningskudde under de första månaderna, då bebisen fortfarande är så liten att den behöver stöd för att ”komma upp” en bit. Amningsinlägg förebygger mjölkstockning och gör att amnings-bh:arna behöver tvättas mindre ofta. Inlägg finns att köpa, men du kan lika enkelt sy dem själv genom att klippa till rundlar av en mjuk handduk och ett gammalt örngott, som sedan läggs samman och sys ihop i kanterna. Purelan lindrar ömma bröstvårtor och kan vara bra att ha under den första tiden, liksom en bröstpump. Köp enklast möjliga modell för att se hur den fungerar och om den överhuvudtaget kommer till användning, gör den det kan det kanske vara värt att investera i en bättre/bekvämare modell.  

Jag tror det var det hela. Hur du några tips på bebisprylar som varit oumbärliga för din familj? 

En reaktion till “En minimalistisk baby-checklista

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.