Förvaring av storasysters leksaker

(Inlägget publicerades på min tidigare blogg 2018-07-28)

Först och främst: Att leva minimalistiskt med småbarn har, minst sagt, sina utmaningar. Men det underlättar också småbarnslivet otroligt mycket. Även om min tvååring drar fram varenda pinal hon äger så uppstår aldrig det där kaoset hemma, helt enkelt därför att att det inte finns tillräckligt mycket saker för det. En snabbstädning/undanplockning hemma hos oss tar sällan mer än tjugo minuter, inklusive leksaker. 

Mitt hem betyder mycket för mig, och som föräldraledig är det där jag tillbringar mest tid. Å ena sidan innebär det att jag har behov av ett snyggt, avskalat, lättstädat och ”vuxet” hem – för att inte bli tokig mellan lek, amning, matlagning, bad och allt annat. Å andra sidan vill jag naturligtvis ha ett hem som uppmuntrar barnen att leka, utvecklas och vara kreativa. Och jag vill absolut inte att barnen ska uppfatta sin mamma som en manisk städtant som går och plockar dagarna i ända och aldrig har tid att göra något kul… Jag strävar helt enkelt mot någon slags balans mellan barn och föräldrars (okej, mammas) behov. 

När det kommer till leksaker gäller det att ha en plan för ungefär hur många du vill att det ska finnas i hemmet och hur de ska förvaras. Fokusera på de platser där du och barnen är mest. För oss är de platserna storasysters rum, vardagsrummet, kontoret (i källaren) och på altanen. I äldsta dotterns rum förvaras majoriteten av alla leksaker, och det är också här vi leker mest aktivt tillsammans. I vardagsrummet har vi böcker, vilket köper föräldrarna lite extra tid vid frukostbordet, middagen eller när vi har besök och storasyster inte vill leka själv på sitt rum. Här finns också bekväma sittplatser för de många tillfällen per dag då vi läser tillsammans. På kontoret har vi ett målarstaffli som håller storasyster sysselsatt en stund om mamma eller pappa behöver sitta vid datorn. På altanen har vi ett tipitält och en del uteleksaker som bollar i olika storlekar, bandyklubba, några badleksaker (som används både vid bad utomhus och i badkaret) och såpbubblor. Givetvis händer det att leksakerna byter plats, men i stort sett är det så här de förvaras och används. Eftersom leksakerna är relativt få till antalet (ett sextiotal) har äldsta dottern hyfsat bra koll på vart de hör hemma. Tack vare det här systemet blir det aldrig riktigt stökigt, även om vi tillbringar en hel dag hemma. Mindre saker = mindre stök och snabbare städning = gladare mamma = gladare barn. Alltså en win-win-win. 

Jag tänkte idag bjuda in er till storasysters rum, för att visa hur vi förvarar hennes leksaker. På bilden ovan syns hennes dockskåp med inredning. De minsta delarna till dockskåpet är bortplockade och förvaras i den röda boxen i tallrikshyllan. I samma hylla står också en handväska (klart en tvååring behöver en sådan!), ett par bilar, speldosa, en stapelleksak, Barnkammarboken, en gullig fyll-i-bok om de två första levnadsåren, en trädocka och en spargris.

Längs samma vägg står ett litet möbelset, bredvid leksaksspis och en docksäng. Under de perioder vi har Duplo framme så brukar det ligga i en korg ovanpå spisen. I ugnen förvaras ett våningsfat i trä som är för högt för att få plats bland övriga leksaker…

 …Som bor i de fyra nedersta lådorna i klädgarderoben. Jag har gjort i ordning en låda för gosedjur (yes, det är Babblarna som kikar ut), en för dockor, en för leksaksmat och instrument, och en för pussel. Innan läggdags hjälps vi åt att lägga tillbaka leksakerna på rätt plats. Nedan har vi de leksaker som för tillfället är undanplockade (läs mer om rotation av leksaker här). De förvaras i överskåpet av dotterns garderob. Sångpåse, stapelbara lådor, en liten resväska, ett par pussel, kastrullset, trätårta, Duplo och några gosedjur. Om några veckor kommer dessa saker att plockas fram igen och kännas som nya.

Det var det hela, hoppas att en liten titt in i vårat hem uppskattades. Har du några bra tips när det kommer till förvaring av leksaker?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.