Minimalism och leksaker

(Inlägget publicerades på min tidigare blogg 2018-07-12)

Flera studier har visat att för många leksaker gör små barn distraherade och får dem att leka mindre kreativa lekar. Samtidigt har svenska barn i genomsnitt 536 leksaker vardera. Vår dotter fyller två år i slutet av augusti och har i dagsläget runt 60 leksaker (vilka det är har jag tänkt återkomma till i ett separat inlägg).

Trots att vi i vår familj medvetet strävar mot att leva mer minimalistiskt, så tycker jag att inflödet av leksaker är otroligt svårt att kontrollera. Anledningen stavas allt som oftast generösa familjemedlemmar och släktingar, samt vänner och bekanta som mer än gärna skickar vidare de egna barnens urväxta leksaker. Har du tur så frågar dessa generösa givare vad ditt barn behöver, vilket öppnar för möjligheten att vara med och påverka. Däremot skulle jag personligen ha otroligt svårt att presentera en önskelista så länge jag inte fick frågan direkt. Det känns helt enkelt inte särskilt artigt att beställa presenter.  

Vid en snabb jämförelse mellan antalet leksaker i vårat hem och nära vänners, så är jag väldigt tacksam över att vi redan innan vi blev föräldrar hade börjat fundera i minimalistiska banor. Jag är dock 100 % ödmjuk inför det faktum att familjer som påbörjar den minimalistiska resan när barnen är äldre står inför helt andra utmaningar än vad vi gör/har gjort. Företrädesvis när det kommer till barnets ”rätt” att själv få vara med och bestämma över sina saker.   

Om att rotera leksaker

Det kan som sagt vara svårt att begränsa inflödet av leksaker, men vi har hittat en bra strategi för hanteringen av alla saker: Rotation.

För dotterns del upplever jag att vi börjar närma oss en gräns för vad som är ett rimligt antal leksaker. Jag ser att hon hämmas när det blir för många valmöjligheter och intryck, medan ett fåtal väl utvalda leksaker ger djupare och mer engagerad lek. För att uppmuntra det senare har vi sedan en tid tillbaka roterat hennes leksaker, genom att helt enkelt plocka bort ett antal saker under en period. De leksaker som för tillfället plockas bort förvarar vi utom synhåll högst upp i hennes garderob. Vår 2-åring frågar aldrig efter dessa saker, utan är nöjd med att leka med det som finns tillgängligt för stunden. Roterandet av leksaker är ett bra sätt att ha färre saker framme samtidigt, men på samma gång kunna erbjuda variation. Det medför att leksakerna hålls intressanta under en längre period. De större leksakerna – barnmöbler, leksaksspis, målarstaffli, dockskåp med tillbehör, roterar vi inte av praktiska skäl. Ibland byter vi leksaker efter ett par veckor, ibland månadsvis. Nu under sommaren när vi är utomhus mycket har jag märkt att behovet av variation inomhus minskar. Rotation görs därför mer sällan.  

Med mindre leksaker utmanas också du som förälder att vara aktiv och närvarande. Vad ska man göra med all den tid som normalt skulle läggas på städning och leksaksplock? Tja, till exempel vara utomhus. I skogen och lekparken krävs inga leksaker. I trädgården finns det massor för ett litet barn att pyssla med – kratta, sopa, plantera, spana efter fåglar, utforska stenar, blommor och vattenkannor. Det är också spännande att äta utomhus! Inomhus tycker de flesta mindre barn om att vara delaktiga i hushållssysslor som att städa, plocka i och ur disk- och tvättmaskinen, baka och laga mat. 

Förutom ovan nämnda fördelar gör färre leksaker att det blir enklare för barnet att lära sig städa. Här kör vi en snabbstädning av rummet innan läggdags, då allt plockas tillbaka till rätt plats. Med ett begränsat antal leksaker tar det bara några minuter, och barnrummet går snabbt från lekrum till sovrum. Att säga att dottern aktivt hjälper till med städningen är sannerligen att ta i, poängen är mer att hon ser oss städa och förstår att det ska göras av någon. Städar du medan barnet sover eller är i ett annat rum lär du det tyvärr ingenting annat än att städning sker av sig självt. Gör det enkelt för barnet att hjälpa till genom att ha tydliga platser för allting, och låt barnet plocka  bredvid dig. Skapa en rutin för när städningen ska göras och försök att vara konsekvent.  

Så kan du minska inflödet av leksaker

  • Undvik att ta med dig barnen till leksaksaffärer och leksaksavdelningar på stormarknader, det skapar behov hos dem som de egentligen inte har (och inte sällan skapar det behov även hos oss föräldrar – vi vill ju trots allt att våra barn ska ha det bästa).
  • Hur du turen att få vara med och påverka barnens presenter genom att närstående efterfrågar en önskelista (i vår familj är chansen ungefär 50/50) – toppen! Om du har små barn – planera gärna framåt och fundera på barnets kommande behov. Allt behöver inte kunna användas just precis när barnet får det. Dottern fick till exempel sin leksaksspis första julen, trots att hon då bara var fyra månader. Idag används den frekvent.
  • Leksaker med flera användningsområden, som Duplo/Lego, är fantasifrämjande och erbjuder stor variation för barnet. 
  • Känn dig aldrig tvingad att ta emot kassar med ärvda saker. Många älskar att skicka vidare sina saker, kanske för att lindra sin egen shoppingångest…
  • För att ta reda på vilken typ av leksaker ditt barn uppskattar är ett tips att prova olika sorters leksaker hos vänner, på BVC eller öppna förskolan. Vad väcker intresse hos barnet och vad ratas? Genom att prova på olika saker när tillfälle ges minskar du risken för onödiga felköp. Brukar du läsa tillsammans med ditt barn finns det också mycket inspiration att hämta där. Vår dotter är till exempel väldigt inne på plåster, tårar och att blåsa på det onda (ja, vi läser mycket Max-böcker), så just nu är ett paket plåster att använda fritt på sig själv, föräldrarna och gosedjuren en supersuccé. All lek behöver absolut inte utgå från traditionella leksaker. 

Upplever du att färre leksaker är bättre för barnen, eller ställer du dig tveksam till rotationssystem och andra begränsningar? Hur håller ni inflödet av leksaker i schack i er familj?

2 reaktioner till “Minimalism och leksaker

  1. Pingback: Nytt i lekrummet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.