Några tips för att komma vidare när rensningen står still

(Inlägget publicerades på min tidigare blogg 2018-09-27)

Ägnar du mycket tid åt att organisera bland dina saker, i hopp om att effektiv förvaring ska underlätta städningen och få livet att flyta lite smidigare? Har du rensat och rensat, men ännu inte upplevt några större effekter av det? Efter att själv ha varit där kan jag med säkerhet säga att det inte finns något effektivt sätt att organisera saker – om du har för många av dem. Nyckeln till ett välorganiserat hem är att rensa bort allt överflöd, och enbart behålla det du älskar och det som fyller en funktion. Tyvärr är det lättare sagt än gjort, ofta för att vi tillskriver våra saker oproportionerligt högt emotionellt värde. Att rensa handlar därför i hög grad om att utforska varför du väljer att hålla fast vid dina saker. Det utgår sällan från konkreta behov.  

Har du mycket överflödiga saker är det enkelt att komma igång med en rensning. Utgångna skönhetsprodukter, slitna kläder, bortvalda leksaker eller dubletter i köket har vi sällan någon känslomässig anknytning till. Dessa saker är enkla att göra sig av med. Den fullt funktionsdugliga kappan (som aldrig blev det favoritplagg du hoppats på), smycken från släktingar, eller inredningsdetaljerna vi en gång lagt mycket pengar på, kan vara betydligt svårare att släppa taget om. Kanske känns uppgiften att gå igenom dessa saker till och med omöjlig.  

Jag har tidigare skrivit om mina tips för att komma igång med en rensning, du hittar inlägget här. Att rensa bland saker som det tagit år att samla på sig tar tid, liksom det kan ta tid innan du ser och upplever skillnaden en rejäl utrensning ger. Men fortsätt, det kommer att vara värt det. Påminn dig själv om varför du väljer att förenkla, och fokusera på fördelarna med att äga mindre. Det är faktiskt bara att sätta igång, börja med ett område som känns enkelt och fortsätt därifrån. Att ha en tydlig vision om vad du vill ha ut av utrensningen underlättar.När du upplever att det är svårt att släppa taget om en sak, utforska vad du känner och varför. Bestäm dig för om det emotionella värdet är ett tillräckligt starkt skäl att hålla fast vid saken. Om inte, släpp den. 

När du fastnar och har svårt att fatta beslut kan punkterna nedan förhoppningsvis vara en hjälp på vägen.

  • Saker med sentimentalt värde är alltid svårast att rensa ut. Hit hör exempelvis fysiska minnessaker från förskolan/skolan, gamla brev, broschen från farmor, studentmössan och bröllopsklänningen. En del av dessa saker kan absolut vara värda att behålla om du tycker att de tillför värde i ditt liv. Förvara dem i så fall på ett tillgängligt sätt så att du kan plocka fram sakerna och se på dem då och då. Ett annat alternativ är att foto sakerna, och på så vis spara dem digitalt.  
  • Behåll inte saker du ogillar för att du (eller någon annan, för den delen) en gång lagt mycket pengar på dem. Skadan är ju, tyvärr, redan skedd. Du får inte mer för pengarna genom att behålla saken. Genom att hålla fast vid saken fortsätter du tvärtom att betala. Inte med pengar, men i form av underhåll, mental energi och förvaringsutrymme. Gör dig av med saken, lär dig av misstaget och gå vidare. I bästa fall kan du få tillbaka en del av pengarna genom att sälja saken. 
  • Resonera med sig själv medan du rensar. Vad behöver du egentligen för att ta dig igenom en dag, en vecka, en säsong? Använd logiska argument, snarare än känslomässiga. Fråga dig själv vad saken du håller i din hand betyder för dig, och varför den förtjänar att finnas i ditt liv. Är den så användbar att du skulle köpa den igen om du förlorade den? Eller tillför den så pass mycket glädje genom att t ex vara vacker, att den kan vara värd att behålla bara för det? Fokusera på fördelarna med att äga mindre. 
  • Hur många behöver du? Min uppfattning är att allt för många valmöjligheter är energimässigt dränerande. Hur många olika skålar, kuddfodral, krukor, mattor och ljusstakar behöver man, egentligen? Oftast vill vi ju ändå bara använda favoriterna, och så blir resten ett dåligt samvete som kommer fram ur skåpen och luftas då och då för att lindra det dåliga samvetet över all onödig konsumtion. 
  • ”Tänk om…”. Skippa tankar som ”tänk om jag behöver det här senare” eller ”tänk om jag inte har råd att köpa det på nytt om behov uppstår”? Typ hobbyutrustning och daterade inredningspylar. Den bekväma lösningen är förstås att fortsätta förvara dessa saker i hemmet. Problemet är att dessa saker, tänkta att skapa säkerhet, faktiskt kan orsaka än mer stress eftersom de upptar värdefullt förvaringsutrymme och mental energi. Lita på att du i framtiden kommer ha möjlighet att skaffa det du behöver, när du behöver det. 

2 reaktioner till “Några tips för att komma vidare när rensningen står still

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.