Att underhålla en 2-åring

(Inlägget publicerades på min tidigare blogg 2018-10-09)

Innan lillasyster kom funderade jag mycket på hur det skulle bli att vara själv med två småbarn dagarna i ända. Om det skulle bli för jobbigt, om jag skulle vara för trött, och framförallt – om storasyster skulle få tillräcklig stimulans eftersom vi valt bort förskola för henne. Den osäkerheten har dessbättre visat sig vara helt obefogad. Visst finns det stunder som är skitjobbiga, men för det mesta har vi det riktigt mysigt och dagarna flyter på. Och en positiv, nyfiken tvååring är sällan sen att haka på nya saker. 

Hennes favoritgrej att sysselsätta sig med på egen hand? Att packa och pyssla med den lilla resväskan hon fick i födelsedagspresent av sin farmor. I den kan man hitta alltifrån strumpor och pusselbitar, till pappas klocka och mammas linsetui. Solglasögonen och mobilen (bankdosan) är naturligtvis alltid med.Överlag så är det mycket pysslande och plockande här hemma just nu. Både i lekrummet och i övriga hemmet. Storasyster har fullt sjå från morgon till kväll, och stenkoll på allt övriga familjen gör – och inte gör.  

När tiden går långsamt (och vi tröttnat på väskan och de andra leksakerna) brukar jag ta till någon av aktiviteterna nedan. Kanske kan de vara till inspiration även för er andra med småbarn, om fantasin tryter.  

Hushållsarbete. I den mån det går försöker jag engagera storasyster i sånt som jag själv behöver pyssla med. Hon ”hjälper till” att tömma diskmaskinen, att hålla i dammsugaren och att städa med dammvippan, och tycker det är roligt att stå på en pall och vara med när jag lagar mat. Hon tycker också om att tömma tvättmaskinen. Det tar förstås oändligt lång tid, men är å andra sidan ett helt okej sätt att slå ihjäl tjugo minuter. 

Umgås kring syskonet. Storasyster är väldigt engagerad i lillasysters av- och påklädningar och blöjbyten. Det diskuteras med skräckblandad förtjusning om det var lite eller mycket bajs i blöjan, om bajset var gult och äckligt eller inte, vad det är för motiv på lillasysters napp, vilka färger hon har på kläderna, och så vidare.Sitter lillasyster i babysittern eller ligger i babygymmet tycker storasyster ofta det är roligt att vara hos henne en liten stund. Det pratas och plockas fram babyleksaker. 

Baka. Här är det snabbt och enkelt som gäller för att hålla humöret uppe. Dadelbollar är poppis hos oss. Då får man hjälpa till att hälla i ingredienserna i matberedaren, trycka på mix-knappen och forma bollar. Och viktigast av allt, att smaka av smeten.

Bada badkar. Bästa tidsfördrivet! Med lite såpbubblor och ett gäng köksredskap räcker den här underhållningen länge.

Bygga koja. Storasyster har precis ”upptäckt” kojbyggande och tycker att det är toppen. Några kuddar och en filt över ett par stolar kan hålla henne sysselsatt långa stunder.

Gå ut! Vi är ute och promenerar i stort sett varje dag. Frisk luft och miljöombyte för mig och storasyster, och en tupplur för lillasyster. Eftersom storasyster blir rastlös efter någon halvtimme brukar hon få gå själv sista biten. Detta är ännu en sak som går dödligt långsamt med en tvååring, men vad gör det? Det är underhållande att upptäcka stort som smått utifrån ett litet barns perspektiv. Att ta sig till olika lekparker är förstås också populärt, vi har några stycken vi alternerar mellan för variation. Har vi inte tid eller lust att göra någon längre utfärd duger trädgården bra, särskilt om man tar med sig fika ut.

Ballonger. Att blåsa upp dem utan att knyta (så att de flyger iväg) är spännande. Och att bolla med en uppblåst ballong passar tvååringens fördröjda reaktionsförmåga. 

Biblioteket. Vi har läst tillsammans med storasyster sedan hon var riktigt liten, och numera är hon tillräckligt försiktig med böcker för att jag ska kunna ta med henne till biblioteket. Förutom att låna böcker är det riktigt trevligt att hänga i biblioteksmiljö. Bläddra bland alla färgglada bokpärmar, titta på spännande skulpturer och leka på barnavdelningen. 

Hälsa på släkten. Har du pensionerade eller daglediga släktingar uppskattar de säkert att få besök. Förutom att de och barnen får en chans att lära känna varandra bättre, så får barnen miljöombyte och du får i bästa fall lite avlastning och vuxensamtal. Win-win-win. 

Öppen förskola. Jag tycker väl egentligen inte att det är superkul med öppen förskola, kyrkis och sångstunder. Men det tycker storasyster, så då går vi givetvis dit. 

Rita. Inomhus med kritor på ett målarstaffli, utomhus med gatkritor. 

 Vi kanske kan hjälpas åt att fylla på med tips på roliga aktiviteter i kommentarerna nedan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.