Hållbara klädköp

(Inlägget publicerades på min tidigare blogg 2018-10-22)

För ett par veckor sedan fann jag mig plötsligt utan ett enda par jeans i garderoben. Eftersom jag antingen varit gravid eller ammat under de senaste tre åren och pendlat en del i storlek, så har jeansgarderoben inte haft särskilt hög prio. Istället för att investera i bättre jeans har jag gång på gång köpt enkla, svarta stuprörsmodeller från H&M. De jeans jag ägde innan barnen kom är sedan länge ett minne blott. Nu var de två sista H&M-paren både slitna och fel i storlek, och därmed blev det dags att uppdatera garderoben. Och som jag LÄNGTAT efter att bygga upp en vettig jeansgarderob på nytt (obs! Med ”jeansgarderob” menar jag två, tre par – jag är ju trots allt minimalist). 

Som den utpräglade jeansmänniska jag i grund och botten är har jag genom åren testat alla jeansmärken, och vet vilka märken, tvättar och modeller jag gillar. Vad jag däremot aldrig tagit i beaktande vid jeansköp är tillverkningsprocessen. Förrän nu. Jag såg nyligen om dokumentären ”The true cost” (2015) och förfärades ännu en gång av textilarbetarnas arbetsvillkor och den miljöförstöring klädindustrin – i synnerhet bomullsindustrin – är så stor del av.  Klädindustrin hör till världens största marknader, och bomullsplantan står för hälften av världsmarknaden när det gäller kläder. Av de drygt 100 miljoner människor som lever på inkomster från bomull är 90 % småodlare i u-länder, vars konventionella bomullshantering har stora skadeeffekter på både miljö och människor. Lågprisföretagens kläder tillverkas sedan under mer eller mindre rättighetslösa och miljövidriga förhållanden i de länder där arbetskraften är som billigast, exempelvis Bangladesh. Att textilarbetarnas löner går att leva på är inte en självklarhet, istället tillämpas minimilöner som inte utgår från levnadskostnaderna i landet. Majoriteten av svenska klädföretag jobbar fortfarande främst med konventionellt odlad bomull, trots välkända skadeverkningar genom produktionskedjan. Allt för att vi ska kunna shoppa ofta och billigt.  

När jag såg dokumentären första gången var jag inte helt mottaglig för budskapet, men den här gången gjorde den desto starkare intryck. Har du inte sett den ännu – gör det för den är viktig. Känslan efteråt: Nu får det ta mig fan vara nog – vi kan helt enkelt inte fortsätta konsumera som vi gör i dag, alla vet om det. Vi behöver rannsaka vårt shoppande och lära oss mer om hur våra kläder kommit till. Var, av vem och under vilka förhållanden. Detta är inte något som klädföretagen kommer att hjälpa oss med, utan vi måste själva ta ansvar för att få grepp om vad vi egentligen betalar för. Sedan började min jakt på ett par ekologiska jeans. Förresten – har du sett pyramiden nedan förut? Den visar på ett enkelt sett hur du kan göra för att bygga upp/bibehålla en mer hållbar garderob. 

Det är lätt att glömma hur stor konsumentmakten är. Att vi genom våra val styr marknaden. Det betyder att om vi som konsumenter vill se en positiv förändring måste vi vara beredda att betala mer, och börja ställa krav på hela tillverkningsprocessen: Odling, skörd, tillverkning och förpackning. Det räcker alltså inte att nöja sig med att det står ”organic cotton” på ett plagg. För vilken uppfattning om kläders värde skapar de extremt låga priserna hos de stora kedjorna? Om du köper ett plagg som kostar nästan ingenting kan du utgå från att varan inte är tillverkad på ett schysst sätt – även om det står ”conscious” på prislappen. Vi måste helt enkelt vänja oss vid att betala vad det kostar. Vid nykonsumtion vill jag slå ett slag för dyrare klädköp som kräver större eftertanke. Det medför nämligen att vi konsumerar mindre men bättre. I bästa fall används också plaggen under längre tid. Sannolikheten för att de tas om hand på rätt sätt och lagas vid behov ökar också. 

Så hur gick det då med mitt ekologiska jeansköp? Tja, inte särskilt bra. Vid en googling på ekologiska jeans hittade jag nätbutiken Thrive som säljer GOTS-certifierade jeans från holländska MUD. Också svenska Nudie’s Jeans är GOTS-certifierade och deras tillverkningsprocess är föredömligt transparent. Dessutom har Nudie, enligt mitt tycke, de i särklass snyggaste modellerna och tvättarna. Av erfarenhet vet jag dock att deras modeller inte passar mig, vilket är trist med tanke på hur mycket jag gillar deras koncept i övrigt (de erbjuder t ex kostnadsfri lagning om jeansen går sönder). I övrigt fann jag att Lindex (!) och Velour (herrmodeller) säljer 100 % hållbara jeans. Men tyvärr är det ju med jeans som med mycket annat – att man får vad man betalar för (syftar här på Lindex). Billigare jeans har helt enkelt inte samma passform eller finish som de dyrare varianterna. 

I slutändan blev det därför dessa jeans från Tiger. En perfekt modell i en perfekt blå tvätt (och ja, jag är medveten om att jag här även betalat ett antal kronor bara för märket). Innan köpet mejlade jag några frågor om material och tillverkningsprocess till Tigers huvudkontor, dels av nyfikenhet och dels för att visa att det finns ett intresse kring dessa frågor. Svaret jag fick från deras huvudkontor var inte särskilt tillfredsställande, jeansen tillverkas till 100 % av konventionellt odlad bomull – dock i Italien och Tunisien. Däremot fick jag veta att de kommer introducera ekologiskt bomull till våren, så kanske väntar jag med att köpa fler jeans tills dess. Mitt senaste jeansköp är knappast perfekt utifrån hållbarhetsperspektiv (med utgångspunkt från pyramiden får det väl klassas som ett steg 3-köp), men det är väl genomtänkt och kommer förhoppningsvis förgylla min garderob längre än ett par slit- och slängjeans från en lågpriskedja. Dessutom har sökandet efter ekologiska jeans väckt ett intresse och en nyfikenhet kring ekologiska kläder generellt. Ett litet steg för mänskligheten, men ett stort steg för mig själv.  

Hur tänker du kring nykomsumtion, tar du ekologiska hänsyn? Tipsa mig gärna i kommentarerna nedan om du känner till några bra ekologiska märken.  

Här finns en enkel guide till textila märkningar, för dig som är nyfiken. Global Organic Textile Standard (GOTS) är en internationell märkning för kläder och textil som omfattar både sociala och miljömässiga krav och hör till de bättre valen vid nykonsumtion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.