Min kapselgarderob

(Inlägget publicerades på min tidigare blogg 2018-08-22).

En gigantisk garderob fylld av lågkvalitativa plagg köpta på impuls eller i panik, och därtill en salig blandning mönster och färger – trots att jag alltid föredragit svart. Fram till för ett par år sedan famlade jag och min stackars garderob i blindo, för att uttrycka det milt. Jag slarvade med plaggens kvalité, med mina pengar och med planeringen av inköp. Resultatet? En ledsen plånbok och en svåranvänd garderob utan några favoritplagg.  

I samband med att jag kom in på det minimalistiska spåret och började rensa ut hemma snubblade jag över begreppet ”capsule wardrobe”, och snöade in mig. Huvudsakligen går konceptet ut på att minimera antalet klädesplagg och skapa en kvalitativ basgarderob där alla plagg fungerar med varandra. Till ”kapseln” räknas dina vardagskläder, men inte accessoarer, träningskläder och underkläder. Konceptet har numera lika många varianter som användare, vissa mer regelstyrda än andra. En del väljer ut ett specifikt antal plagg som ska ingå i kapseln, och byter ut/lägger undan några av plaggen var tredje eller var sjätte månad. Det förekommer också regler om shoppingförbud förutom vid dessa kvartals- eller halvårsväxlingar. Tanken är att man då ska ha funderat igenom vad garderoben behöver kompletteras med. Låt dig inte avskräckas av alla dessa regler – se dem som inspiration, gör konceptet till ditt eget, och ha ROLIGT under tiden.  

Jag kan ärligt säga att skapandet av kapselgarderoben är ett av de mest befriande minimaliststeg jag tagit. Förutom att kapseln sparar mig pengar och garderobsutrymme (jag har gjort mig av med två stora byråer!), så sparar den mig så otroligt mycket TID. Tid som tidigare lagts på planlöst shoppande i fysiska butiker och på nätet, på att organisera plaggen, på att hitta sätt att kombinera dem, på att tvätta dem och på att leta efter nästa fynd.Jag tänker mycket sällan på kläder nuförtiden. Jag vill äga det jag behöver och jag vill att det ska vara skitsnyggt, men herregud – det är bara kläder! Numera servar min garderob mig så pass bra att jag kan ägna tiden åt annat.   Det har tagit ett par år av planerande och (ibland dyrt) experimenterade, men idag har jag byggt upp en  minimalistisk kapselgarderob som fungerar året om.

På bilden ovan ser ni hur den ser ut. Detta är i stort sätt alla plagg jag äger, och de används såväl på fritiden som på arbetstid. Ej med på bild: Ett par amningslinnen, ytterligare två strandtunikor och en röd julklänning.  Eftersom jag nu är nere på ett så begränsat antal plagg behöver jag inte lägga fram eller plocka undan kläder efter säsong, allt får plats i samma garderob. Garderoben är välfungerande redan idag, men det finns en del plagg jag skulle vilja komplettera den med. Dessa skriver jag upp på en inköpslista efter hand som behov uppstår/uppmärksammas. Under hösten kommer jag bland annat investera i en ny vinterjacka, ett par täckbyxor och vinterkängor.  

Är du också sugen på att bygga upp en kapselgarderob är Caroline Joy Rectors blogg en bra källa till inspiration. Det var nämligen hon som ”uppfann” kapselgarderoben. Carolines sju steg till att skapa en kapselgarderob finns i korthet här.  

Har du använt dig av en kapselgarderob och i så fall – vad tycker du om konceptet? Hör gärna av dig i kommentarerna nedan om du har frågor om min kapsel.

5 reaktioner till “Min kapselgarderob

  1. Pingback: Vårkapsel 2019

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.