Därför är en minimalist en klimathjälte

Brooklyn Bridge, januari 2013. En fantastisk resa på många sätt. Idag känns en weekendresa över Atlanten otroligt avlägset, med tanke på den klimatkris vi befinner oss mitt i. Det är hög tid att göra några obekväma livsstilsförändringar.

Den senaste tiden har jag läst en hel del på temat hållbarhet, nu senast ”Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv” (2018) och Malena Ernman och Svante Thunbergs ”Scener ur hjärtat” (2018). Den förstnämnda är en hoppfull, praktisk guide till små förändringar de flesta av oss kan göra för att leva mera hållbart. Den senare är en personlig berättelse om en familj och en planet i kris. Eller utbrända människor på en utbränd planet. Om klimatkrisen som ett symtom på vår överkonsumtion.

Vi befinner oss mitt i en brinnande klimatkris, men hur många av oss förstår dess fulla innebörd? Att de konsumtionsmönster vi anammat i väst (och sakta men säkert sprider till övriga världen) är fullständigt ohållbara? Det finns ett starkt behov av att skapa nya fungerande föreställningar om vad god konsumtion är. Vi behöver lära oss förstå skillnaden mellan bra och dålig kvalitet.

Ernman och Thunberg skriver bland annat att ”den grundläggande debatten borde varit över för länge sen. För forskningen har med all önskvärd tydlighet slagit fast att den globala uppvärmningen leder till katastrofala förändringar för i stort sett all levande arter. Men vi lever i en tid då ett ökat antal bilar fortfarande kan ge upphov till samhällstro. En tid då en flygförsening kan generera betydligt fler rubriker än tusentals människors död till följd av klimatförändringar. Vi lever i en tid då ett klimatsmart tips är att byta ut tepåsen mot lösviktste. Det saknas fortfarande mycket grundläggande kunskap som behövs för att kunna förstå de livsavgörande förändringar som följer i spåren av vår livsstil”.

Att byta ut tepåsen mot lösviktste är inte alls en dum idé. Det är inte plastbantning eller sopsortering heller. Men det är naivt att tro att den sortens punktinsatser kommer att räcka. Som jag ser det ligger den verkligt stora utmaningen dels i grundläggande politiska förändringar, och dels i att som individ ta ställning och göra en del obekväma livsstilsförändringar. Vi måste sluta äta så mycket kött. Vi måste sluta flyga i tid och otid. Och framförallt så måste vi sluta konsumera en massa skräp.

Ju mer kunskap jag tillgodogör mig om klimatkrisen och hållbar livsstil, desto mer inser jag hur nära sammanflätade minimalismrörelsen och miljörörelsen är.

Att leva minimalistiskt är bland det bästa du som individ kan göra ur miljösynpunkt. Varenda sak vi konsumerar innebär nämligen en (mindre eller större) ekologisk belastning, oavsett om saken i fråga är konventionellt eller ekologiskt producerad. En minimalistisk livsstil innebär ofta mindre, men bättre och mer genomtänkt, konsumtion. Handlar du sällan har du förhoppningsvis också större ekonomiskt utrymme att göra hållbara val.

Så hur gör vi för att konsumera mindre? Först och främst tror jag att vi måste sluta lyssna på budskapen om att våra liv och vi själva inte duger, om vi inte ständigt strävar efter mer och mer. Vi behöver helt enkelt ta några ekologiska steg tillbaka och sluta använda konsumtion som identitetsskapande och fritidssysselsättning. Vi behöver också samarbeta. Därför att kollektiva problem kräver kollektiva lösningar. Och vi kan organisera oss genom att engagera oss. Läs på så mycket du kan, engagera dig i sociala medier, gå på föreläsningar, stötta hållbara företag genom att köpa deras produkter, följ miljöarbetet i din kommun. Våga stå för din åsikt och ditt engagemang, och blir en inspiratör för dig själv och din omgivning.

Är du engagerad i hållbarhetsfrågor och i så fall – var hittar du din inspiration och drivkraft?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.