Hantering av ärvda barnplagg

Ett par bodys som lillasyster snart kommer få användning för. De är ärvda från storasyster, som i sin tur ärvt dem av en släkting.

På Instagram fick jag nyligen en fråga om hur vi hanterar ärvda barnkläder. Precis som många av er andra har våra barn förmånen att regelbundet ärva kläder från släktingar och vänners barn, det har framförallt varit fallet i de mindre storlekarna. Och precis som många av er andra har jag haft svårt att veta vad vi ska göra med alltihop. Är det okej att tacka nej, måste man behålla allt, och hur ska det förvaras? Min upplevelse är att småbarnsföräldrar är väldigt generösa med att ge bort sina barns avlagda kläder. Kanske finns det varken tid, lust eller ork att försöka sälja kläderna, och då är det tacksamt om det finns barn i omgivningen att dumpa dem hos.

Ofta handlar det om ganska stora kvantiteter, i bättre eller sämre skick, och jag tror att det här med att skänka vidare många gånger är ett sätt att lindra sin egen shoppingångest lite grann. Vet man att ett annat barn får användning av kläderna svider det inte lika mycket att man spenderat alldeles för mycket pengar på en massa kläder som knappt hunnit användas. Missförstå mig rätt – jag är väldigt glad över att vi får ärva mycket. Men, jag är också på det klara med att det inte är min och mina barns uppgift att härbärgera omgivningens retroaktiva shoppingångest.

Med tiden har jag alltså blivit bättre och bättre på att sålla bland de kläder vi ärver. Tidigare fick jag dåligt samvete om inte allt togs om hand och användes, men så tänker jag inte alls idag. När vi får ärvda kläder börjar jag istället med att gå igenom alltihop, plagg för plagg. Då plockar jag också bort sådant jag vet att vi inte kommer vilja använda:

  • Typiska säsongsplagg i fel storlek
  • Plagg i färger som inte passar något annat vi har
  • Plagg som är för slitna
  • Plagg som lätt blir skrynkliga och därför alltid kommer att se trista ut efter 2 minuters användning
  • Plastiga tryck
  • Plagg som inte är vår stil (det låter så fånigt att prata om småbarn och stil – men ni fattar vad jag menar)

De barnplagg jag gillar bäst är sådana som är klassiska, i lättkombinerade färger och med inga eller diskreta mönster.

Ärvda plagg (samt några vi fått i födelsedagspresent/julklapp) som storasyster kommer få användning för under de närmsta åren.

Så till den stora frågan: Hur mycket ska man behålla? Min erfarenhet är att små barn har behov av färre kläder än vad många verkar tro. Hur våra barns respektive garderober ser ut kan du läsa mer om här och här. Vi har ännu inte kommit in i förskolans värld, men min gissning är att det går åt mer kläder om barnen vistas där. Några extra ombyten att lämna på förskolan, byte av kläder när barnet kommer hem, och så vidare. Lillasyster kommer antagligen börja på förskola tidigare än storasyster, och därför har jag sparat ett tiotal extraplagg från och med storlek 74. Det är plagg som aldrig kom till användning för storasyster, men som är helt okej och eventuellt kommer till användning framöver. Dessa förvaras i en kasse bakom korgen på bilden nedan.

I korgen förvarar vi storasysters plagg i kommande storlekar, just nu upp till storlek 110. Vilka plagg det är ser du på bilden ovan. Det är alltså inga enorma mängder, och därför är de inte sorterade efter storlek. Lillasysters plagg, som är ärvda storasyster, är sorterade efter storlek och förvaras så här. På samma sätt (och samma plats) sorterade jag storasysters kläder när hon var bebis. Då kom det också in betydligt fler ärvda plagg än idag. Helt enkelt därför att små barn sliter mindre på sina kläder.

Ytterplagg i kommande storlekar förvaras i två korgar i barnens större garderob.

Storasyster har sedan hon var bebis alltid haft lite för mycket kläder. Efterhand som hon vuxit ur dem har vi behållt det mesta, eftersom vi inte vetat om, när eller i vilken säsong det skulle komma ett syskon. Nu när lillasyster är här, och det går att förutse ungefär i vilken säsong hon kommer kunna ha vilka plagg är det betydligt lättare att planera – och våga rensa. De plagg vi inte behöver skänker jag vidare till barn vi känner, eller lämnar in till Erikshjälpen. Några av de plagg lillasyster hunnit växa ur ska jag sälja på barnloppis till våren.

Hoppas att det här inlägget har varit till hjälp, lämna gärna en kommentar om det är något du funderar över.

En reaktion till “Hantering av ärvda barnplagg

  1. Pingback: Förskoleprepp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.