Vinter

Låt oss prata lite om vintern. Ni vet väl att bönderna brukade kalla perioden mellan jul och april för oxmånaderna? En tung och mörk arbetsperiod, med låg energi och ett sinande matförråd. Och visst kan dessa månader kännas tunga, efter en lång tid av mörker och kyla. Jul och nyårsfirande ligger bakom oss och för de flesta inträffar nästa långledighet först vid påsk. Kolsvarta morgnar när man knappt orkar tänka tanken på att ta sig upp ur sängen, och än mindre ge sig ut i kalla vinterluften för att ta sig till arbetet. Det är lätt att bli less.

Jag har blandade känslor inför årets första månader. Å ena sidan finns den där energivande nystartskänslan: ny almanacka, nya målsättningar, nya planer. Å andra sidan är jag trött efter en mörk höst. Då kan jag längta efter de där krispiga vinterdagarna med gnistrande snö, sol och kall luft. Den sortens vinterdagar jag, med lite tur, upplever ett par gånger per år. För i själva verket utgörs södra Sveriges vintrar mest av regniga och blåsiga dagar. Då och då kommer ett rejält snöfall, men det är snarare regel än undantag att snön smält bort så snart den landat på marken. När den väl får fäste blir det mest slask och is av alltihop. Det är alltså sällan läge för de där härliga uteaktiviteterna som jag förställer mig att människor i norr ägnar sig åt. Därför har jag alltid föredragit att ignorera vintern genom att tillbringa den inomhus.

Sedan får man barn. Och då blir naturen och årstidsskiftningarna svåra att ignorera. För barn anser inte att det finns något dåligt väder. De skiter fullständigt i att föräldrarnas energi, fokus och motivation skiftar över året. De är här och nu, och lite regn och slask hindrar inte dem från att längta ut. Av dem inspireras jag att uppskatta varje årstid lite mer. För visst finns det något fint i att leva lite mer säsongsbetonat, och försöka göra det bästa av vad säsongen erbjuder? Att låta tempo, mat, aktiviteter, jobb och sömnbehov skifta under året?

Även om det finns mycket jag ogillar med vintern, så har den också sina höjdpunkter. Nedan har jag listat mina bästa ljus i vintermörkret. Både för att påminna mig själv, och för att inspirera dig som också är trött på eländet.

  • Det finns tid att ta tag i små projekt som försummats under sommarhalvåret. Typ ordna med fotoalbumen eller receptpärmen, måla om någon möbel, ta tag i små inredningsprojekt, rensa garderoben. Och så vidare.
  • Ångande varma bad. Kanske med en skvätt välgörande olja, tända ljus på badkarskanten, en podd i bakgrunden, och i bästa fall: ett glas vin på en armlängds avstånd.
  • Kläder efter väder. Det låter så basic, men vikten av bra vinterkläder ska inte underskattas. Att överhuvudtaget ta sig utanför dörren kan vara ett jätteprojekt vintertid. För att öka förutsättningarna för att det ska hända slog jag i höstas på stort, och köpte ny vinterjacka, termobyxor och ordentliga vinterskor. Tror inte jag varit så rejält klädd sedan jag var barn. Men faktum är att rätt kläder gör utevistelsen ungefär 100 % trevligare. Allt går lite lättare när man vet att vädret liksom inte kommer åt en.
  • Ljusen (och elden). Vi har ett dyrt ljuskonto den här sidan av året. För vad är väl mer stämningshöjande? Det ska vara vita stearinljus, och jag tänder dem till middagen och låter dem brinna tills vi går och lägger oss. Öppna spisen i gillestugan används förstås också flitigt.
  • Ta kväll tidigt. När mörkret kommer tidigt faller det sig naturligt att också ta kväll tidigt. Äta middag, sakta ner, vila och koppla av. Ladda om och ladda upp.
  • Ull! Under vintern är det helt legitimt att drapera sig i varma tröjan, stora halsduken och stora filten. Gärna samtidigt, och i kombination med raggsockar.
  • Tid att läsa. Jag försöker läsa mycket året om, men under vintern tycks det alltid finnas lite extra tid över för denna härliga förströelse. Jag gillar att växla mellan klassiker och nyutgivet.
  • Långkok. Vintern är soppornas och grytornas tid. Kryddigt, mustigt och värmande, ska det vara.
  • Varma drycker. Jag gör egen chokladmjölk på mycket kakao, och kryddar den med kanel och kardemumma. Det förekommer också en hel del tédrickande.
  • Kalla, frostiga förmiddagar när allting glittrar. Som sagt, några gånger per säsong kommer ju faktiskt de där dagarna. Det är då man kastar sig ut och faktiskt njuter. Det är också därför man har korv och bröd i frysen, så att den där krispiga dagen kan avslutas med grill i trädgården.

Hur känner du inför vintern? Har du några härliga ”måsten” kopplade till säsongen? Berätta gärna i kommentarerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.