Därför behöver småbarnsfamiljer minimalism

”Ursäkta röran, barnen skapar minnen”. Känner du igen den putslustiga meningen? Kanske har du sett den på en sån där träskylt i shabby chic-stil? Den stör mig. Helt enkelt därför att det stör mig när vi köper ”sanningen” om att småbarnslivet måste vara stökigt och kaosartat. Att det bara är leksaker och smutstvätt i hemmets alla vrår, missmatchade strumpor, försvunna vantar och intrampad Semper-mat. Att det alltid finns en milslång att-göra-lista, så överväldigande att det inte finns kraft att ens börja bocka av den. Småbarnsåren ska vara kaotiska och småbarnsföräldrar ska vara slutkörda. De småbarnsföräldrar som säger något annat, de förskönar. Ljuger! Hos dem börjar vi leta fel och bevis på den stora lögnen: ”ingen har det så välstädat”, ”ingen har rutiner som fungerar”, ”ingen lagar all barnmat själv”. Och så vidare.

På sociala medier – och i synnerhet Instagram (där jag ju gillar att hänga) dyker det då och då upp inlägg med budskap av typen ”INGEN har egentligen koll på läget och INGEN vet vad de håller på med!” Jag antar att tanken med dessa budskap är att de ska vara peppiga och överslätande. Och visst föredrar de flesta att visa upp sina bästa sidor i sociala medier, men det är också så här: en del människor HAR koll på läget. De HAR det precis så ordnat för sig som det verkar. Och ditt eget liv blir inte ett dugg bättre för att du misstänker (och surar över) att någon annan lever i lögn. Ägnar du dig åt sådana tankar gör du dig själv en otjänst, eftersom det betyder att du omedvetet intalar dig att förändring inte är möjlig.

Och oavsett vad vi försöker intala oss själva och varandra, så vill de allra flesta ha ett harmoniskt och hyfsat välordnat hem (och liv). Jag vet iallafall att när mitt hem är i ordning och ”under kontroll” så är mina tankar oftast det också. Och då är jag, om inte lycklig, så åtminstone i ett mer positivt mode. Och då är jag en behagligare mamma. Och då får jag behagligare barn som är enklare att hantera. Jag talar inte om Pinterest-perfektion, klinisk renlighet eller inskränkningar på barnens rätt att breda ut sig under lek, utan om att faktiskt ha tid och utrymme för det som är viktigast.

Och på samma sätt som det är enklare att skapa ordning ju mindre saker du har, så är det lättare att skapa utrymme för det du verkligen vill göra när du vågar tacka nej till annat. Det är nämligen det som är gemensamt för många av de som lever ett balanserat liv. De har gjort en medveten ansträngning för att nå dit. De har synat sin livsstil ordentligt, bestämt sig för vad de vill fokusera på och vad som kan prioriteras bort. De inser att de kan göra allt – men inte på en gång. Att allt har sin tid. Och för mig är det själva kärnan av vad minimalism är.

Här är de goda nyheterna: Ett balanserat liv via minimalism är tillgängligt för alla. Eller rättare sagt – alla som verkligen är beredda att göra det förarbete som krävs. Istället för att söka fel och bevis på den stora lögnen – fundera över vad dessa personer gör för livsval och se om du kan göra något liknande. Låt dig inspireras! Inte av de som lever ett liv vitt skilt från ditt eget, men av personer som har det ungefär som du och din familj. Börja med att rensa ut överflödet i hemmet för att skapa mer tid och utrymme. Det går nämligen inte att organisera bort överflödiga tidstjuvar, du måste få ut dem ur hemmet. Varenda sak du äger äter av din tid eftersom de måste underhållas, rengöras, repareras, förvaras etc. Att minimera och enbart behålla det som verkligen ger ett mervärde (eller fyller en praktisk funktion) har många fördelar. Den allra största är att du får mer tid över för det som är viktigt. Är du förälder så är det förhoppningsvis att ha tid och energi att hänga med dina barn – istället för att låta hushållsrelaterade måsten ta merparten av din energi varje dag.

Barn och minimalism

Småbarnshem tycks vara som en magnet för överflöd och något man som förälder kan uppleva att man ständigt måste värja sig emot. Förutom att det är otroligt tidsödande att ta hand om alltihop, fundera på vad ett ständigt inflöde av saker lär dina barn – och våga ifrågasätta allt du sett, läst och hört om vad barn ”behöver” för att bli lyckliga och välanpassade. Barns överflöd av saker är nästan alltid en biprodukt av föräldrarnas val och konsumtionsvanor (även om det många gånger finns utomstående faktorer som också spelar in, läs: släkten). Känn dig aldrig skyldig över att göra dig av med det du och familjen inte längre behöver. Om någon har gett er något i gåva har de ju, egentligen, inte längre något med saken att göra. Förhoppningsvis gjorde gåvan dig eller ditt barn glad när ni tog emot den, men ni behöver ju inte förvalta den för evigt för det.

Jag tror att många föräldrar har ett ganska oreflekterande förhållningssätt till konsumtion, framförallt vad gäller barnen. Vi vill deras bästa och vår konsumtion styrs av vad vi har råd med – snarare än vad barnen faktiskt har behov av. Men barn behöver inte egna iPads, egna sovrum fyllda av alla de där superroliga grejerna, jättegarderober med märkeskläder eller påkostade (men för barnet ofta rätt så trista) inredningsdetaljer. De behöver kärleksfulla och tillgängliga föräldrar som har tid att se dem och hjälpa dem att utvecklas. Och de behöver gått om tid att leka på egen hand. Frihet inom rimliga gränser.

Välj därför hellre få, klassiska och välgjorda leksaker som inte ”gör” någonting på egen hand. Jag har skrivit mer om den sortens öppna leksaker här. Och oroa dig inte över att dina barn har färre materiella ägodelar än grannarnas barn. Att ständigt överstimulera barn med nya leksaker är att göra dem en björntjänst. Barn med enorma mängder leksaker är nämligen mindre kreativa och konstnärliga, oftare överstimulerade, och mer benägna att bli materialistiska som vuxna. Och värst av allt: De är sällan särskilt trevliga att umgås med.

Finns det då inte viktigare saker att lägga sin energi på, än att rensa och vara konsumtionspolis? Jo, det gör det såklart. Och det är just därför som du och resten av familjen vinner på att skapa ett hem som är en lugn, trygg och hyfsat välordnad plats. Det är ju från hemmet som resten av livet utgår. Och det är välkänt att vår yttre miljö påverkar vad som händer inom oss. Om du kämpar för upprätta någon sorts komplicerat system för att navigera i kaoset, ja då har du kanske lite för mycket på gång. Både på in- och utsidan. Kom ihåg: Att leva i röra är inte det enda sättet att skapa minnen.

Jag har tidigare skrivit om mina bästa tips vid rensning, du hittar de inläggen här och här. Det finns också ett tidigare inlägg med 6 nycklar till ett minimalistiskt hem.

15 reaktioner till “Därför behöver småbarnsfamiljer minimalism

 1. Hej!
  Vill bara säga att jag tycker du har så intressanta och välskrivna inlägg😊 Väldigt behagligt flyt i texten och jag känner mig inspirerad att fortsätta min minimalistiska resa😊 Tack!

  Gilla

 2. Hej!
  Jag har precis hittat hit, via FruEB. Du har en blogg helt i min smak och jag blir otroligt inspirerad 🙂 Min familj har lång väg att gå innan vi är där, men bättre sent än aldrig! I vilken ände började du din minimalistiska väg?
  mvh
  Linda

  Gilla

  1. Otroligt kul att höra Linda, du är SÅ välkommen hit! Låt mig veta om det är något speciellt du skulle vilja läsa mer om, jag tar gärna emot förslag.
   Jag började med att rensa bland allt ”uppenbart” överflöd – dekorationer, hemtextil, kläder och så vidare. Det är helt klart en tidskrävande process, men också väldigt belönande. Och det är, som du skriver, bättre att börja sent än aldrig. Du får hålla mig uppdaterad om hur det går för er!

   Gilla

   1. Tack för svar och tips 🙂
    Jag skulle gärna läsa mer om följande:
    – matrutin, använder ni er av vecko-/månadshandling, matlistor
    – största vinsterna av att rensa, enligt din familj
    – digital minimalism, rensar ni bland foton/dokument m.m.
    – har du något område kvar, som du inte vill eller som är extra tufft att minimera
    Jag har inte hunnit igenom hela bloggen ännu, så om du redan skrivit om detta har jag ännu inte hunnit dit..

    Gilla

   2. Tack för dina svar! Jag har kört en liten digital detox 🙂 Nu när jag kör online igen ska jag genast läsa ikapp mig på dina inlägg!

    Gilla

 3. Hej! Hittade din blogg via minimalisternas blogg (genom den tråkiga kommentaren) och ville bara säga att efter att ha läst din blogg inte alls håller med! Kommer fortsätta följa din blogg, gillar den verkligen! Har inga barn själv (än) men hoppas kunna ha det som du när det väl är dags! Kör på!

  Gilla

 4. Blir intresserad av att veta vad du baserar åsikten om att barn med många leksaker är mindre kreativa och inte så kul att umgås med? Mina barn har väldigt mycket leksaker eftersom vi jobbar i den branschen och ja, det finns stor tillgång till låg kostnad om jag säger så. Dock tror jag inte någon som känner barnen skulle säga att de inte är kreativa (snarare tvärtom, det pysslas och byggs och målas och skapas konstant här hemma) eller otrevliga att vara med. Dessutom har de tidigt tvingats bli duktiga på att städa och organisera sina saker eftersom de lärt sig att det inte är kul att leka om det ligger grejer överallt.

  Gilla

  1. Tack för din kommentar. Det finns flera studier som visar samband mellan många leksaker och minskad kreativitet. Vad det i grunden handlar om är att barn som blir serverade leksaker med ”ett färdigt koncept” inte själva behöver tänka ut leksakens användningsområde. Leken blir helt enkelt mindre utmanande.
   Att de är mindre kul att umgås med baserar jag helt på egen erfarenhet. Barn som får mycket leksaker är ofta mer bortskämda även på andra områden, och det är sällan smickrande. Jag upplever också att de har högre aktivitetsnivå och får svårare att koncentrera sig längre stunder.
   Därmed inte sagt att det gäller alla barn. I hög grad handlar det ju också om föräldrarnas förhållningssätt.

   Gilla

   1. Ok jag förstår hur du menar. Håller med om att de ”färdiga” konceptleksakerna inte är särskilt inspirerande, däremot kan jag se stora fördelar med att ha många av de mer ”fria” leksakerna. Att till exempel kunna bygga en gigantisk tågbana i ett helt rum för att det finns tillräckligt mycket räls, eller att ha massa lego att verkligen skapa städer och miljöer helt obegränsat. Dessa byggen kan ofta engagera hela familjen 😁 Däremot behöver man se till att det är relevanta leksaker som finns framme som passar barnets ålder. Att ha kvar bebisleksaker för länge eller introducera smålego för tidigt blir ingen glad av…

    Sen att bortskämda barn skulle vara otrevliga är inget jag själv upplevt men så kanske det är ibland. Och aktivitetsnivå har jag väldigt svårt att tro att det skulle vara länkat till antalet leksaker, men jag är ju ingen expert, tycker bara det låter konstigt. Det finns dock all anledning att faktisk skämma bort sina barn om man ska tro den här danska studien: https://hejlskov.se/aktuell-debatt/om-curlingforaldraskapets-resultat-och-konsekvenser/
    Nu handlar ju curlande iofs inte om saker, men resultatet var ändå inte helt i enlighet med de fördomar som finns…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.