Förskoleprepp

Hej på er! Som ni vet har storasyster nyligen fått en förskoleplats, och imorgon är det dags för inskolning (hjälp!). Det är en förskola med utomhusprofil, vilket innebär att de spenderar större delen av dagarna utomhus. Storasyster kommer vara där 15 timmar per vecka, fördelat på tre dagar. Vi har inga tidigare erfarenheter av att ha barn på förskola, och eftersom platserbjudandet kom oväntat blev det lite bråttom att ordna med allting.

Nu tror jag dock att vi har bockat av det mesta. Så skönt! Vi fick en ganska lång lista på saker som behöver tas med till förskolan, och jag har – i vanlig ordning – försökt hålla det på en rimlig (och minimerad) nivå – men det blir snabbt en hel del ändå.

Den där lurviga, ljusrosa historian högst upp i bild är ett set med jacka och byxor som storasyster fick i födelsedagspresent i somras (då alldeles för stort i storlek). Jag ska villigt erkänna att jag haft lite svårt att se när vi skulle få användning av det, men det kommer passa perfekt som ”sovställ” nu på förskolan. Barnen vilar nämligen på madrasser på en inglasad altan, i varsin sovsäck. I sovsäcken ska det finnas kudde, fleeceställ, tunn mössa, tunna vantar och raggsockor. Visst låter det mysigt? Mössa och vantar tog jag från höstens kapselgarderob, och raggsockorna är ett extrapar vi hade hemma.

Den lilla högen i mitten består av fyra tröjor och två par leggings. Alltihop ärvt och sådant jag sparat just för att ha några extra uppsättningar oömma kläder (läs mer om det här). Hemma har de inte använts, så de kommer lämnas på förskolan och inte vara saknade i den ”vanliga” garderoben.

Vinterjacka, termobyxor och overall köpte jag på Polarn o. Pyrets julrea i början av året. De ytterplagg storasyster hade sedan tidigare var ärvda av barn födda i en annan säsong. De var något för små, ni vet så där tillräckligt för att de ska vara krångliga att få av och på. Hade vi inte fått förskoleplats hade de fått duga här hemma säsongen ut, men i och med att hon nu börjar på förskola vill vi göra det så bekvämt som möjligt både för storasyster, oss själva och personalen. Och eftersom de spenderar så mycket tid utomhus känns det såklart extra viktigt att ha bekväma grejer. Dessutom vet vi ju att lillasyster kommer kunna använda samma plagg, kring samma tid, framöver (det har redan visat sig väldigt behändigt att ha två barn av samma kön, födda i samma säsong…).

Min tanke är att vi ska lämna kvar overallen på förskolan så att den alltid finns där, och att jacka + termobyxor används till och från förskolan och som ett extra ombyte under dagen. Hemma är det ju inte alltid nödvändigt med overall vintertid, t ex om vi bara ska åka bil/göra något snabbt ärende.

På rean köpte vi också två par vintervantar, en polokrage i ull, en ullmössa, en stickad mössa med fleecefoder, och en tjockare stickad mössa. Polokragen, mössan med rosett samt ett par av vantarna tänker vi använda hemma + till och från förskolan, resten lämnas i hennes korg på förskolan.

Kalla mig fåfäng, men jag gillar verkligen att vi gått ”all in” på samma tema/färg. Nu kan allt enkelt matchas, och skulle några av ytterplaggen slitas ut finns det ändå många delar av samma set kvar till lillasyster när det blir dags för henne att ärva. Det sortens långsiktighet gör mig löjligt nöjd.

Det rosa fleecestället (ärvt från en av storasysters kusiner) ovan kommer vi också lämna på förskolan.

I förvaringsfickan ovan (har för mig att storasysters påslakanset kom i den här förpackningen) har jag packat ner ett extra örngott, namnade nappar, extra strumpor, raggsockor och trosor. Och så några tofsar och extra namnlappar, om det är något personalen skulle vilja märka upp. Jag har redan märkt upp alla kläder, men det kan ju vara något som missats.

Och sist av allt: Skorna. Det är Kavats modell ”Voxna” – även de inköpta nu under rean. Det har redan använts flitigt och än så länge är jag supernöjd med kvalitén. Fleecen kommer användas till och från förskolan, liksom lilla ryggsäcken som storasyster fick av sin morfar när hon föddes.

Det var alltihop, tror ni att vi är redo?! Tänk på oss imorgon förmiddag och önska oss lycka till.

3 reaktioner till “Förskoleprepp

 1. Jag har varit förskollärare sedan 1995 och du får alla plus i min bok för förberedelser och även för dina tankar om er dotters behov av förskola som jag läste i inlägget ”tankar om förskola”. Jag skulle vara väldigt tacksam för att få föräldrar som gör det så fint upplagt med kläder och utrustning för barnet.
  Det vi brukar fråga föräldrarna på uppföljningssamtal efter inskolningen är om de ser några förändringar hos barnet sedan de började förskolan (förutom andra frågor om trivsel, rutiner mm som vi brukar diskutera). Jag vet inte om er förskola kommer att ha ett sånt samtal, men för din egen del kan det vara kul att följa din dotters utveckling och erfarenheter (nya ord och språkbruk, förståelse för nya processer, matematik, motorik mm).

  Gilla

  1. Tack snälla du, det värmer verkligen att höra. Det är ju med blandade känslor man ger sig in i förskolans värld, så dina uppmuntrande ord betyder mycket.
   Det ska bli väldigt spännande att följa hennes utveckling på förskolan. Hemma har vi våra fasta rutiner som hon kan innan och utan, så det blir helt klart en utmaning för henne att anpassa sig till det nya.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.