En minimalistisk matplanering

Ett minimalistiskt synsätt kan appliceras på många livsområden. Exempelvis en förenklad matrutin! För hur många gånger har man inte bestämt sig för att ta tag i matplaneringen? Provat veckoplanering och matkassar, eller planlöst surfat runt på receptsajter i jakt på inspiration? Provat nya rätter under några veckor, men snabbt insett att de var för krångliga att laga, innehöll för dyra ingredienser, eller inte passade att värma i matlådan dagen efter? Själv älskar jag matlagning – eller åtminstone själva måltiden och ätandet – och provar gärna nya recept. När det finns tid. Men vem har egentligen det till vardags?

Måndag till torsdag vill jag inte ägna mer tid och energi än nödvändigt åt matlagning, det får sparas till helgen. Nej, i veckorna vill jag ha snabba, enkla och pålitliga recept som hela familjen tycker om och som passar i matlådan. Därför använder vi ett middagsschema. Det innebär att vår familj alternerar mellan ett begränsat antal maträtter enligt ett rullande schema måndag-torsdag (middag + lunchlådor till dagen efter). Hur lång ”roteringsperiod” vi har varierar. Just nu äter vi faktiskt samma mat, samma dag, varje vecka. Under helgerna provar vi gärna nya recept, och därför känns det aldrig tråkigt att äta samma mat i veckorna. Kanske är det en vanesak?

Genom att automatisera matlagningen på det här viset sparar vi hur som helst otroligt mycket tid och energi som tidigare lagts på planering och inköp. Hämtmat och impulsköp i sista sekund förekommer över huvud taget inte. Veckans handling gör vi på nätet på söndagskvällarna, och ”helghandlingen” i fysisk butik på fredagar.

De fyra rätter vi alternerar mellan just nu uppfyller alla kriterier som är viktiga för oss:

 • De passar hela familjen (kan även mixas till barnmat för lillasyster, 8 månader)
 • De har liknande ingredienser, men olika smaker, vilket gör att alla ingredienser kommer till användning och matsvinnet minskar drastiskt
 • De är goda att värma i matlådan dagen efter
 • De är nyttiga och enkla att laga
 • De innehåller inget kött (vi har bestämt oss för att spara det till helgerna)

Är du nyfiken på hur matplaneringen ser ut just nu? Kika här, där jag förutom veckomeny och recept också lagt upp en inköpslista. Rätterna kanske inte passar dig och din familj, men förhoppningsvis kan planeringen vara en inspiration om du också funderat på att införa någon form av matschema.

2 reaktioner till “En minimalistisk matplanering

 1. Vilka bra mattips! Och vad bjussigt att lägga ut både inköpslista och recept på veckans maträtter. Vi har en ganska matvägrande person och en som är något mer öppen för nya smaker, men att köra på en och samma lista mån-tors är ju ett toppentips. Det ska jag genast ta till mig till söndagens veckoplanering!

  Gilla

  1. Tack, kul att du uppskattade det. Det är ingen perfekt matplanering, men den funkar för oss. Kräsna 2-åringen äter faktiskt bättre och bättre, och jag tror det hänger ihop med att hon känner igen alla rätter och vet att det är vad som bjuds. Snart börjar det dock bli dags att fila på en ny matsedel (om vi vågar nu när hon väl äter…). Hoppas du får till en planering som funkar för er!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.