Allt om lekstugan

Lekstugan är färdigbyggd, målad, inredd och invigd. Ett projekt vi planerat för länge och nu rott i land. Att bygga lekstuga är en ganska kostsam historia, både ekonomiskt och arbetsmässigt, men vi har resonerat som så att vi hellre prioriterar en större grej till barnen (som uppmuntrar till olika sorters lek) än många små. Det känns också som om lekstuga ligger helt rätt i tiden, med en blivande 3-åring i huset. Och vi är allihop så himla nöjda med resultatet!

Lekstugan är en byggsats från Palmako, modellen heter Harry och vi köpte den via bygghemma.se. Den var, enligt byggmästaren (aka min man), enkel att bygga ihop, men man ska ha klart för sig att det inte på något vis är en komplett lekstuga man köper. Tak, färg, golv och innerväggar ingår inte. Vi (byggaren) valde också att byta ut det obehandlade verandagolvet mot trallgolv.

Det svarta plåttaket kommer från Byggmax, där vi också köpt fasadfärgen: En vit akrylatfärg från Midun, och så vit grundfärg från samma märke. Väldigt prisvärda och enkla att måla med, vilket ju alltid är uppskattat. För att täcka helt behövdes en grundmålning, och två strykningar med akrylatfärgen.

Dörren är målad i en helmatt utomhusfärg från Beckers, B700 Karamell (NCS 1820-Y97R). Invändigt är väggar och tak målade två gånger med Biltemas tak- och väggfärg (som är svårmålad, men gör jobbet). Vi har alltså inte satt upp innerväggar. Dels så hade det tagit bort den där råspontskänslan, och dels så hade ytan (nu 3,1 kvm) blivit mindre.

Det är naturligtvis ett absolut måste med postlåda och dörrklocka. Välkommen in!

Jag är väldigt förtjust i golvet vi valt. Det är ett vinylgolv från Forbos serie ”Scandinavia” (Ruta 6383), som känns mjukt för barfotafötter och krypande bebisar, men också slitstarkt och lättstädat.

Inredningen är en mix av loppisfynd och saker vi flyttat ut från lekrummet. Bordet och stolarna kommer från Mios barnserie ”Nils”, och docksängen från Sebra. Skåpet och spegeln är loppisfynd som målats i samma färg som dörren. Även tavlorna och lilla blomman är second hand. Duken har min mormor broderat.

I skåpet en leksaksservis i plåt från Omm Design.

Lilla spisen är från Micki, och intill den har vi satt upp en enkel vit trähylla som köksbänk. Krokslisten, den hängande korgen och bakformen är loppade, och grytlapparna har mormor virkat. I ugnen förvaras kastruller och stekpanna, köksredskap i den lilla korgen. I stora korgen finns några burkar och tomma, rengjorda matförpackningar att leka med.

Och jag kan meddela att helgens invigning blev en succé! Förhoppningsvis väntar många och långa lekstunder här framöver. Hoppas ni tyckte det var roligt att ta del av hur vi tänkt och gjort, skriv gärna en kommentar om det är något ni undrar över.

11 reaktioner till “Allt om lekstugan

 1. Hej! Skrev en kommentar som kanske fallit bort! Tack för inspirerande inlägg om lekstugan! Jättefin! Jag undrar hu noggrann grundläggning ni gjort? Mvh Lovisa

  Gilla

 2. Vilken fin och trevlig lekstuga.
  För mig är dock en lekstuga något som inbjuder till öppen lek och där barnen ska kunna gå in med skorna, ”laga mat” genom att leka med grus, stenar och grenar. Det ska vara ett ställe där de får ta in naturen och där de faktiskt får hålla på med geggamoja. När jag säger åt barnen att gå ut och leka vill jag inte att de ska stänga in sig i ett fint rum liknande det ni gjort för då kan de lika gärna leka inne i sitt lekrum.
  Återigen, ni har gjort ett riktigt fint jobb, men vi har nog lite olika tänk gällande syftet med lekstuga.

  Gilla

  1. Tack, vad roligt att du tyckte om den!
   Och intressant att höra om andra perspektiv på vad en lekstuga kan vara. Äldsta dottern går på en förskola med utomhusprofil, så den sortens öppna lek du beskriver ägnar hon sig mycket åt där. För vår del var syftet med lekstugan att det skulle bli ett lekrum utomhus. För att vi gillar att hänga i trädgården/på altanen och vill att barnen ska kunna leka i närheten. Och det är såklart fullt tillåtet att kladda och greja i lekstugan. Den är till för att användas – på precis det sätt barnen vill!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.