Hur man kommer igång med en kapselgarderob

Igår publicerade jag ett inlägg om min höstgarderob, och en av kommentarerna till det inlägget löd så här: ”Om man ska bygga upp en liknande kapselgarderob från en väldigt ‘spretig’ och inte kan, har råd, att köpa allt på en gång, vilka kläder börjar man med då?” Mycket bra och relevanta frågor. Det korta svaret är att låta garderobsprojektet ta tid. Det långa svaret är vad resten av det här inlägget består av.

För det första så kan ni läsa om hur jag definierar en kapselgarderob och varför jag gillar konceptet så mycket här. Och vad min garderob innehåller kan ni läsa om här. För det andra så är min kapselgarderob långt ifrån perfekt. När jag först började rensa bland mina kläder KAN jag ha blivit besatt och gått en smula för långt. För jag rensade bort precis allt jag inte gillade, och upptäckte först när jag var klar att det då inte fanns särskilt många plagg kvar. Det har därför tagit lång tid att bygga upp garderoben på nytt, och det finns fortfarande en hel del plagg jag vill komplettera med. Fördelen med ett sådant, låt oss kalla det aggressivt, förhållningssätt är att det bara blir favoritplagg kvar, och har man tidigare haft svårt att identifiera sin stil så borde de kvarvarande plaggen ge en hyfsat bra bild av vad man gillar. Nackdelen med samma förhållningssätt är, naturligtvis, att garderoben kommer eka tom. Och oavsett hur ens ekonomi ser ut är det sällan en god idé att gå ut och köpa sig en helt ny garderob i ett svep. Hellre låta den saken ta tid, och verkligen känna efter vilka plagg man faktiskt har behov av. Genom att bygga upp garderoben sakta finns det också mer ekonomiskt svängrum att välja god kvalité, som ofta både sitter bättre och håller längre.

Som ni säkert förstått gillar jag monokroma, avskalade plagg. Okomplicerade basgrejer av bra kvalité. Och så gillar jag ju svart. Johnny Cash sa en gång att ”I’ll stop wearing black when they invent a darker colour”, och lite så jobbar jag också. Men det där är ju en högst personlig preferens, en kapselgarderob kan precis lika gärna vara färgstark och mönstrad.

Det finns oändligt många artiklar och blogginlägg om hur man skapar en perfekt kapselgarderob. Att skumma igenom några av dem kan vara ett sätt att inspireras, men att kopiera någon annans garderob rakt av kommer inte fungera eftersom vi ser olika ut, har varierande stilar och lever olika liv. Alltså är det bättre att investera sin tid och energi i att försöka lista ut vad som passar en själv. Vilka färger man gillar, vilken typ av plagg, vilka snitt och passformer och så vidare. Och som kapsel-nybörjare hade jag gått tillväga ungefär så här:

 1. Lägg ut varenda plagg ur den befintliga garderoben på sängen (en dag när det mesta är tvättat, så att inget glöms bort).
 2. Släng allt du är minsta tveksam till i en hög på golvet.
 3. Provat igenom alla plagg som blev kvar på sängen (vilket förhoppningsvis bara är favoritplagg) och häng därefter in allt som känns rätt i garderoben.
 4. Gå igenom högen på golvet. En hel del plagg borde kunna plockas bort direkt för att skänkas, säljas eller återvinnas. Sortera dessa plagg direkt i påsar, och gör dig av med dem så fort som möjligt.
 5. Stoppa alla plagg som blev kvar på golvet i en (eller flera…) sopsäckar och ställ undan dem några månader.
 6. Inled ett par månaders köpstopp vad gäller kläder.
 7. Spara undan valfri summa på ett klädkonto månadsvis.
 8. Börja leva med din lilla garderob bestående av favoritplagg. Ta hand om kläderna, hitta sätt att variera dem, lägg märke till vad du saknar och ha en särskild lista för det i mobilen.
 9. Efter att de där månaderna passerat: Gå igenom klädpåsen du ställde undan. Plocka in det du saknat/vill ha/behöver i garderoben och gör dig av med resten på lämpligt sätt.
 10. Shoppa nytt (eller nygammalt som i second hand) med eftertanke och måtta. Utgå från listan i mobilen där du skrivit upp vad du saknar, så kan du vara ganska säker på att det blir rätt.

Har ni fler tips på hur man ställer om till kapselgarderob? Berätta gärna i kommentarerna!

5 reaktioner till “Hur man kommer igång med en kapselgarderob

 1. Inga direkta tips, är bara i startgroparna. Men vill tacka för en jätteinspirerande blogg! Det märks att du kommit långt i processen att leva enklare 😊

  Gilla

  1. I stort sett alltid nytt till mig själv (mer second hand till barnen). Har inte hittat några bra second hand-butiker i min närhet, och vill inte köpa på nätet om det inte finns möjlighet att returnera.

   Gilla

 2. Hej!
  Vilka fina collage du gör av din kapsel, vore superintressant om du kunde visa hur du gör dem? Photoshop? Någon app?

  Ett tips förresten för att smidigt handla begagnat på nätet: Sellpy! De skickar med posten, och har ångerrätt helt enligt distansköpslagen.

  Deras hemsida är toppen, kan filtrera på typ av plagg, storlek, klädmärke, material, färg etc etc. Köper mina jobbkläder (jobbar på kontor, gillar Filippa K och COS), barnens kläder, köksprylar, handdukar, cykelprylar etc etc på Sellpy. Min man handlar också sina kläder där. Enklast är om man, precis som du skriver, vet vad man är ute efter och vilken storlek man har, för det finns hundratals plagg inom samma kategori.

  Ha en fin dag!
  Mvh Sandra

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.